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   May 22, 2020 
 
 
 
Ms. Carissa Moffat Miller  
Executive Director 
Council of Chief State School Officers 
One Massachusetts Ave, NW, Suite 700 
Washington, DC  20001 
  
Dear Ms. Miller:  
 
Thank you for your May 5, 2020, letter on behalf of state education leaders from across the 
country, in which you challenged the U.S. Department of Education’s (the Department’s) non-
regulatory guidance concerning equitable services under the Coronavirus Aid, Relief, and 
Economic Security (CARES) Act.  
 
The Department disagrees with your interpretation of the law, but we appreciate that some of 
your constituents have a sincere difference of opinion.  As a result, we will be issuing a rule on 
the topic in the next few weeks and inviting public comments.  We trust that process will resolve 
any issues in plenty of time for the next school year. 
 
In the meantime, the Department’s guidance document (Providing Equitable Services to Students 
and Teachers under the CARES Act Programs, published April 30, 2020) will remain in effect 
and inform our enforcement of the CARES Act.  Please let your members know that, consistent 
with the law, they should be ensuring that local educational agencies (LEAs) are holding 
meaningful consultation with nonpublic school representatives.  If they or their district 
superintendents insist on acting contrary to the Department’s stated position, they should, at 
minimum, put into an escrow account the difference between the amount generated by the 
proportional-student enrollment formula and the Title I, Part A formula.  That way, non-public 
school students and teachers can begin to receive at least some of the equitable services to which 
they are entitled.  
 
For the record, we believe your membership fundamentally misunderstands the statutory text 
mandating equitable services.  The CARES Act is a special, pandemic-related appropriation to 
benefit all American students, teachers, and families.  There is nothing in the Act suggesting 
Congress intended to discriminate between children based on public or non-public school 
attendance, as you seem to do.  The virus affects everyone.   
 
Your members ask us to read the phrase “equitable services in the same manner as provided 
under section 1117 of the ESEA of 1965” as if Congress simply incorporated the entirety of 
section 1117 by reference.  But this cannot be right.  It is not supported by the CARES Act’s 
plain language, would improperly discriminate against an entire class of children, and prevent a 
reasoned and harmonious construction of the law giving effect to all relevant statutory 
provisions.  
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To be clear, the CARES Act is not a Title I program, although we see how Congress’ use of the 
Title I, Part A formula as a first cut to distribute resources to LEAs through the Elementary and 
Secondary Schools Emergency Relief Fund (ESSER Funds) might be misleading to some.  To 
begin with, the CARES Act’s student eligibility and use of funds provisions are significantly 
broader than those under Title I, Part A.  As you know, section 1117(a)(3) requires that 
educational services and other benefits for students in non-public schools must be equitable in 
comparison to those for public school students.  As you also know, the services that an LEA may 
provide under the CARES Act programs are clearly available to all public school students and 
teachers, not only low-income students and their teachers.  Similarly, there is no limitation on 
attending a Title I school to receive services under CARES Act programs.  Therefore, to make 
services equitable in comparison to public school students, it follows that the same principles 
must apply in providing equitable services to all non-public school students and teachers.   
 
We also note the requirement to provide equitable services is “in the same manner as provided 
under section 1117.”  By using the phrase “in the same manner,” Congress appears to 
acknowledge that equitable services under the CARES Act cannot be provided exactly like Title 
I, Part A services, which makes sense given the CARES Act’s particular funding structure (e.g. 
CARES Act eligibility is not limited by poverty, low-achievement, or residence as under section 
1117) and separate consultation and public control of funds provisions, among other things.  Had 
it been otherwise, Congress would have simply and explicitly directed LEAs to provide equitable 
services under section 1117.  It did not do so, contrary to the assertion in your letter. 
 
Given the practical interplay between the CARES Act and section 1117, it is reasonable to 
determine that the proportional share of CARES Act funds should be budgeted for equitable 
services based on enrollment.  It is worth noting that poverty is already accounted for in the LEA 
allocations under the ESSER Fund through the Title I, Part A formula.  Similarly, the Governor’s 
Education Emergency Relief Fund (GEER Fund) state allocation is based significantly on each 
State’s share of Title I formula children but is explicitly authorized and designed to serve all 
students and teachers.  In determining the share of CARES Act funds for equitable services 
based on enrollment, less than 10 percent of the funding nationwide will be provided for 
equitable services for non-public school students and teachers, with more than 90 percent of the 
funding directed to public school students and teachers. 
 
We trust that LEAs understand their general obligations to provide equitable services to students 
and teachers in non-public schools when they accept money from the $13.2 billion ESSER Fund 
or the $3 billion GEER Fund.  Although I understand their reflex to share as little as possible 
with students and teachers outside of their control, I would remind states and LEAs that their 
non-public school peers have also been overwhelmed by COVID-19.  All students and teachers 
have had their learning disrupted.  A growing list of non-public schools have announced they 
will not be able to re-open, and these school closures are concentrated in low-income and 
middle-class communities.  I would encourage educators everywhere to be as concerned about 
those students and teachers as they are with those in public schools.  
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Again, the Department appreciates the opportunity to engage with you and your members.  We 
look forward to continuing to work together to assist state education leaders and LEAs as they 
implement the CARES Act programs. 
 

Sincerely,  
 

       
 

Betsy DeVos 
 


